Sunday, February 5, 2012

.:Langit Biru Berselawat:.

Assalamualaikum warahmatullah.. ^^,

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani, segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam..
pertama kali, minta ampun, minta maaf, kalau ada kesilapan2, mohon ditegur dari sahabat2 yg buka blog ni,insyaallah..^_^,

Sollu 'ala Muhammad,
Sollu 'ala muhammad,
Sollu 'ala muhammad,

Sallallahu 'ala muhammad, sallallahu alaihi wassalam,
Sallallahu 'ala muhammad, sallallahu alaihi wassalim,

Ya Nabi salam alaika, Ya Rasul salam alaika, Ya Habib salam alaika
Salawatullah alaika... <OPICK>

cuba buka video yg pertama nih, lagu yg seronok.. ^_^,


untuk dengar ceramah ustaz don berkaitan Nabi Muhammad s.a.w.
<Cinta Rasul>maybe skrg dalam mood untuk kita sama-sama menyemarakkan lagi semangat kita untuk berselawat ke atas insan agung, kekasih Allah swt, seorang yang sangat sayangkan umatnya, junjungan besar nabi Muhammad s.a.w.

Pelbagai program yang dianjurkan supaya diri kita sentiasa mengingati Nabi Muhammad saw, spt Terengganu berselawat, Kuala Lumpur berselawat yang dianjurkan oleh Tv AlHijrah.. ^^,

Alhamdulillah, banyak program yang dapat sama-sama kita ikut untuk menyemarakkan lagi semangat kecintaan kita kepada Nabi Muhammad saw, dan juga untuk mengingatkan lagi kepada generasi muda sekarang bahawa betapa hebatnya perjuangan Nabi Muhammad saw, terutamanya untuk umat2nya...

Sekarang, pelbagai ragam orang kita dapat lihat, ada yang menutup aurat, ada yang tidak menutup auratnya, walaupun dia hadir kedalam majlis2 atau program2 yang mengajak kepada kebaikkan dan mengingati nabi Muhammad saw, tetapi dalam hati ini terdetik, mudah-mudahan dengan adanya program2 yang bercorak keislaman dapat menyejukkan hatinya untuk berubah ke arah yang lebih baik, walaupun dia masih lagi tidak menutup auratnya, tetapi mudah-mudahan dapat memberi input kedalam benak fikirannya, bahawa Nabi Muhammad saw sentiasa sayangkan umatnya, ayuh!! tinggalkan "maksiat" yang dilakukan, dan berpatah balik, kerana seorang mukmin adalah seorang yang sentiasa bertaubat kepadaNya. Setiap manusia tidak terlepas dari melakukan kesalahan. Ayuh, kita berhenti dari melakukan "maksiat" kepadaNya, dan masih sempat untuk kita, berpatah kearah jalan yang lurus dan ikuti teladan yang ditunjukkan Nabi kita, nabi Muhammad saw.

Peringatan yang baik sangat berguna bagi orang mukmin, insyaallah, mudah-mudahan ana mengingatkan diri ana yang lemah dan ana dapat sampaikan sedikit ilmu ini, kerana sabda Nabi saw, "sampaikanlah dari aku walau satu ayat",. mudah-mudahan antum yang membaca lebih faham. <ingat kisah khutbah akhir nabi? kan nabi pernah menyebut, kalian sampaikanlah, dan mudah-mudahan orang yang kemudian dari kamu, lebih memahaminya, itulah doa nabi saw.> see?? nabi sangat sayangkan umatnya... Sollu'ala nabi.. sallallahu alaihi wassalam... ^_^,Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
"Sesungguhnya dari kalangan umatku yang berselawat keatasku 1 selawat yang ikhlas daripada hatinya, Allah akan membalasnya dengan 10 selawat, mengangkat kedudukannya 10darjat, mencatatkan baginya 10 kebajikan dan menggugurkan daripadanya 10 kejahatan".

(Hadis Riwayat Ibnu Hibban)


<nabi kata, orang yang paling kedekut adalah orang yang tak mahu berselawat kepadanya apabila disebutkan namanya, so marilah kita berselawat apabila mendengar nama baginda, sallallahu alaihi wassalam,.. Sollu a'la nabi >

Apa kata basahi lidah dengan lafaz selawat dan salam ke atas junjungan Muhammad SAW. Jadikan ia amalan bukan hanya pada Maulidur Rasul. Juga jangan lepaskan peluang mengikuti majlis-majlis Maulid disekitar anda. Ayuh renungi hadis ini :

Rasulullah SAW bersabda:
"Ketika aku di dalam perjalanan di malam hari untuk mi'raj ke langit, aku melihat ada malaikat yang mempunyai seribu tangan, dan di setiap tangannya seribu jari-jemari. Ketika ia sedang menghitung dengan jari-jarinya, aku bertanya kepada Jibril: Siapakah malaikat itu dan apa yang sedang ia hitung? Jibril menjawab: Ia adalah malaikat yang ditugaskan untuk menghitung setiap titisan hujan, ia menghafal dan mengetahui setiap titisan hujan yang telah diturunkan dari langit ke bumi.

Aku bertanya kepada malaikat itu: Apakah kamu mengetahui berapakah jumlah titisan hujan yang diturunkan dari langit ke bumi sejak Allah menciptakan dunia? Ia menjawab: Ya Rasulallah, demi Allah yang telah mengutusmu yang membawa kebenaran kepada makhluk-Nya, aku tidak hanya mengetahui setiap titisan hujan yang turun dari langit ke bumi, tetapi aku juga mengetahui secara tepat berapakah jumlah titisan hujan yang jatuh di lautan, di daratan, di atas bangunan, di kebun-kebun, di daratan yang bergaram, dan di tanah perkuburan.

Rasulullah SAW bersabda: Aku kagum terhadap kemampuan hafalan dan ingatanmu dalam menghitung. Ia berkata: Ya Rasulullah, ada yang tak sanggup aku menghafal dan mengingatnya dengan hitung tangan dan jari-jemariku. Rasulullah SAW bertanya: Menghitung apakah itu? Ia menjawab: Aku tidak mampu menghitung jumlah pahala untuk selawat yang disampaikan oleh sekelompok ummatmu ketika namamu disebut di suatu majlis."

(Al-Mustadrah, Syeikh An-Nuri, 5: 355, hadis ke 72)


<perkongsian Ustaz Don ^_^, >

"Keep on Writing"

2 comments: